Results 1 to 11 of 11

Thread: Defi oil pressure change with the slightest throttle opening.

  1. #1
    Guest jon200's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Dursley, Gloucestershire
    Posts
    7,615
    Rides
    0

    Defi oil pressure change with the slightest throttle opening.

    It seems like my oil pressure changes randomly whilst driving. I have just figured out its due to the TPS i think. If i let off and roll in gear, touch the throttle the smallest amount so the revs don't change the pressure gauge drops by 20psi then rais d when i let my foot back off. As far as i can tell its only the tps that could be changing anything right? But why?


    FS: HKS SSQV recirc inserts, S14 eccentric rear arm lockout washer kits

  2. #2
    Guest Sean-B's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    West Midlands
    Posts
    2,464
    Rides
    0

    Defi oil pressure change with the slightest throttle opening.

    I find the same a slight drop in pressure at initial throttle opening. So it's not the defi gauge at fault. It doesn't drop anywhere near an unsafe level so I've never seen it as an issue.

  3. #3
    Guest jon200's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Dursley, Gloucestershire
    Posts
    7,615
    Rides
    0
    Donyou think it could be voltage related?


    FS: HKS SSQV recirc inserts, S14 eccentric rear arm lockout washer kits

  4. #4
    Guest
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Leicester
    Posts
    1,491
    Rides
    0
    Have you tried it with a cheap mechanical one

  5. #5
    Guest jon200's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Dursley, Gloucestershire
    Posts
    7,615
    Rides
    0
    No but the revs etc don't change so i don't see how it would change a mechanical one.


    FS: HKS SSQV recirc inserts, S14 eccentric rear arm lockout washer kits

  6. #6
    I <3 BBS LM Actual_Ben_Taylor's Avatar
    Join Date
    May 2001
    Location
    South East
    Posts
    23,642
    Rides
    0
    Does it do it when just the ignition is on?

  7. #7
    Guest
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Leicester
    Posts
    1,491
    Rides
    0
    Would tell you if it's the gauge or engine that's at fault

  8. #8
    Guest jon200's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Dursley, Gloucestershire
    Posts
    7,615
    Rides
    0
    Quote Originally Posted by Actual_Ben_Taylor View Post
    Does it do it when just the ignition is on?
    I don't know actually, good shout. I will have a check.

    I don't have another gauge either to try.

  9. #9
    Guest Jonnay's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Cornwall
    Posts
    684
    Rides
    0
    Mine's done the same on both engines its been on too, defi gauge running off a sandwich plate

    I thought perhaps there was some kind of clutch on the oil pump?

  10. #10
    Guest jon200's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Dursley, Gloucestershire
    Posts
    7,615
    Rides
    0
    There is no clutch in it, maybe the ecu does something when the tps is switched. Anyone know what happens when it switches.


    FS: HKS SSQV recirc inserts, S14 eccentric rear arm lockout washer kits

  11. #11
    Guest jon200's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Dursley, Gloucestershire
    Posts
    7,615
    Rides
    0
    Going back to this, its got to be voltage related and i think its the Alternator changing the voltage slightly making it jump. Can anyone confirm if the alternator switches with the TPS?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •